Faţa nevăzută a discriminării în contextul educaţional românesc Discriminarea este un fenomen larg răspândit în sistemul de învăţământ românesc. Avem o cultură educaţională şi un context care favorizează răspândirea şi menţinerea acestui fenomen. O mare parte dintre cadrele didactice adoptă un model învechit de a face educaţie, în care diferenţele devin atribute de stigmatizare, iar…
Read more
Manichiura de balaur
Manichiura de balaur Încep acest text un pic timorată de nivelul articolelor anterioare din serie, scrise de oameni pe care îi apreciez de la foarte mult în sus. Da, urmează o variantă cu mai puține cuvinte, dar mai multă autobiografie, despre discriminarea subtilă, inconștientă, pe care de cele mai multe ori nici n-o mirosim…
Read more
Educaţia şi drepturile omului: instrumente pentru incluziune
Educaţia şi drepturile omului: instrumente pentru incluziune, dialog intercultural şi democraţie „Drepturile omului încep cu micul dejun”, spunea René Cassin. Acest citat, pe cât de sintetic, pe atât de clar, e un punct de plecare foarte util pentru a înţelege de ce o educaţie pentru drepturile omului e necesară în viaţa oricărei persoane şi în…
Read more
Educația pentru incluziune începe cu familia copilului cu dizabilitate
Educația pentru incluziune începe cu familia copilului cu dizabilitate În ultimii opt ani am tot încercat să îmi dau seama ce am de făcut ca să pot ieşi din casă fără privirea de raging bull . Rarele momente de „aha!” au fost urmate întotdeauna de un val copleşitor de „de ce”-uri, care, inevitabil, au convers…
Read more